By pressing OK  you consent to our cookies on this device in accordance with our cookie policy unless you have disabled them.
Products Menu
   

A „FELSPRÉZETT” HÁZ

No
08/08/2016 01:30:00 PM

A sok gúnyolódás és teszt után, Patrick Tighe építész végre a poliuretán habból készült lakóház megvalósításához érkezett.

A poliuretán habot szigetelésekhez használják és arról is ismert, hogy gyorsan és hatékonyan lehet vele kitölteni a falak mélyedéseit . Patrick Thiege pedig bebizonyítja, hogy ennél is több célra lehet felhasználni ezt az anyagot.

Az építész évekig tesztelte a magas sűrűségű hab strukturális képességeit és végre elérkezett a pillanat, hogy elindítsák a lakóépület építését, melyet szinte csak ebből az anyagból fognak megépíteni. Egy távoli, sivatagi Pioneertown (Kalifornia) közösségében fog felépülni az első családi ház. Ha a terveket nézzük észrevehetjük, hogy alig találunk egyenes vonalakat, inkább egy tökre emlékeztető kanyargós házat látunk gömbölyű belső térrel.

Az épület vázát acélszerkezet adja, mely biztosítja annak stabilitását és erre fogják a habot fújni speciális technikával, mely megadja a ház alapját, falait és tetejét. Apoliuretán hab igazán ideális építőanyag ezen a területen, mely annyira elzárt mindentől, hogy szinte lehetetlen lenne a különféle anyagokat és eszközöket ideszállítani. A ház felépítése minimális anyaghasználatot és munkát igényel, így előreláthatóan 125 USD/m2 lesz az ára. A szója alapú habból készült Spray-On Ház környezeti hatása lényegesen kisebb lesz mint a betonból épülteké.

A cég kutatásainak csúcspontja a 2011-es ideiglenes purhab installációja volt a Dél-Kaliforniai Építészeti Intézetben, ahol magas és alacsony sűrűségű habok kombinációjából készült ez a parabolikus kamra. „A legvékonyabb héjat szerettük volna elérni a legmagasabb sűrűségű habból” – mondja a cég vezető tervezője Patrick Tighe, FAIA. A prototípus héj 7,6 cm vastag és hat méter magasságával  56 m2-t fed le.

A cég kutatásainak csúcspontját a 2011-es ideiglenes purhab installációja volt a Dél-Kaliforniai Építészeti Intézetben.

A tervezett 250 m2-es Spray-On Ház esetében természetesen még ennél is nagyobb habvastagságot kell elérni a lábazatnál. A projekt mérnökeire nagy kihívás vár, hogy olyan szerkezetet tudjanak felépíteni, amely képes magát megtartani, számításba véve az épület helyét és belső kialakítását. Kiegészítésképpen a csapat előzetesen különféle prototípus falakat épített meg, hogy optimalizálni tudja az anyag mennyiségét és vastagságát.

A cég még mindig gondolkozik azon, hogy milyen megoldással kellene a ház külsejét bevonni, hogy vízálló legyen és ellenálljon a természeti erőknek. Tighe mégis azt állítja, hogy a legnagyobb kihívás a projekt navigálása az építési kódokon keresztül.

Ha a jogi részét nézzük, a bíróság nagyon lelkes az épületek tekintetében, hiszen óriási potenciált látnak benne és úgy gondolják, hogy szinte korlátlan az, ami megvalósítható ezzel az eljárással. Mindenesetre én már nagyon kíváncsi vagyok, mi fog ebből kisülni.

Labels attached to the content: Blog
blog comments powered by Disqus
GLIFO
Brands
DFV

           MVP-004727

/* */