By pressing OK  you consent to our cookies on this device in accordance with our cookie policy unless you have disabled them.
Products Menu
   

"Sátorház" Ausztráliában

Ko
30/01/2018 01:01:00 PM

Ez a nem mindennapi ház Ausztráliában, Brisbane-től északra, a Noosa Hinterland esőerdejében található. A csodás épületet egy olyan kis tisztásra építették, amit hatalmas fák vesznek körül. Ezért a tervezésnél fontos volt, hogy maximálisan kihasználják az adott területet. A megbízó szerette volna, ha otthona minden helyiségéből élvezheti a gyönyörű kilátást, a tervezési programban pedig három szobát, egy központi nyitott konyhát és nappalit írt elő. 

Az építész, figyelembe véve a kívánságokat és adottságokat, egy téglalap alakú házat tervezett, közepén konyhával és nappalival. Ebből a térből mindkét irányba nyílik egy-egy folyosó, amire felfűzték a szobákat, a fürdőt, a dolgozót és a tárolót. Mivel a különböző funkciók egymás után, mondhatni lánc szerűen vannak kialakítva, így mindegyik helyiségből zavartalan kilátás nyílik a természetre és tájolásuknak köszönhetően maximalizálták a télen bejutó fény mennyiségét is.

A tervezés során kétféle koncepciót szerettek volna összegyúrni. Először is olyan házat akartak, ami a hűvösebb hónapokban is megfelelő mikroklímával rendelkezik, másrészről egy sátorszerű nyitott teret is szerettek volna a forró napokra gondolva. A „doboz” ház falait, vagy inkább ajtajait, manuálisan teljesen el lehet tolni, míg a tető automata rendszerrel kinyitható. Mikor eltoljuk az ajtókat a ház belső tere feltárul és szinte egybeolvad a tisztással és a kerttel. A tető nyitásakor az épület fölé húzott sátorszerű árnyékoló megvédi a lakóteret az esőtől és a forróságtól is.

Ez a látszólag kicsi, de egyben tagadhatatlanul dinamikus tér lehetővé teszi használóinak a maximális interakciót a környező tájjal. 

VARÁZSLATOS OTTHON ÉSZAK-NORVÉGIÁBAN

BARLANGHÁZ A SPANYOL VIDÉKEN

Vissza a blogra

Labels attached to the content: Blog
blog comments powered by Disqus
GLIFO
Brands
DFV

           MVP-004727

/* */